---
Hudera a syn

Historie firmy

Historie firmy

  • 1894
    Narodil se zakladatel rodinné firmy pan Vojtěch Hudera
  • 1909
    Vojtěch Hudera se vyučil řeznickému řemeslu
  • 19??
    Vojtěch Hudera si s panem Františkem Neradem otevřeli kantýnu na stavbě vilové čtvrti Vořechovka
  • 1924
    Vojtěch Hudera si v ulici Nad Hradním vodojemen 42 pronajímá svoji první prodejnu
  • 1926
    rodiče Růženy Huderové, manželky Vojtěcha kupují a darují jim dům v ulici Nad Hradním vodojemen 17
  • 1946
    Složení mistrovské zkoušky
    Vojtěch Hudera byl rovněž velmi činný ve veřejném životě. Byl předsedou správní rady Břevnovské záložny, předsedou Živnostenské strany a člen Městské rady obce Pražské. Dále se stal předsedou ústředních jatek v Holešovicích a předsedou pražské Jednoty řezníků a uzenářů. V roce 1941 byl zatčen nacisty a tři roky strávil v koncentračním táboře v Gribu. V roce 1946 složil Mistrovské zkoušky.
  • 1991
    Vlastní výroba a prodejna masa a uzenin
    V dubnu 1991 se podařilo rozjet vlastí výrobu a prodejnu masa a uzenin. Následovaly další prodejny v Břevnově, Holešovicích a Dejvicích, později restaurace v Břevnově. K prodejně ve Střešovicích přibyla klasická řeznická jídelna. V roce 2006 měla firma 36 zaměstnanců včetně vlastních učňů.
  • 2007
    Založení nástupnických firem Hudera s.r.o. a Hudera a syn s.r.o.
    V roce 2007 ukončili svoji podnikatelskou činnost Věra a Jaroslav Huderovi a firma přešla rovným dílem na jejich děti Renatu Zahrádkovou a Tomáše Huderu. V roce 2007 byly založeny dvě nástupnické firmy Hudera a syn s.r.o. a Hudera s.r.o.. Firma začala rozvíjet i další aktivity, vyhledávat původní rodinné receptury uzenin a zkusit obnovit tradici uzenin dědy Vojty. Tomáš se stal lektorem Pražského kulinářského institutu a podílel se na částech některých jejich knih, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, Velká kuchařka Čech a Moravy, Pražská kuchařka, a v roce 2023 i na nejnovější Sváteční kuchařce.
  • 2006
    V roce 2006 se Střešovické taliány dostali mezi 20 finalistů soutěže Jak chutná Praha.
  • 2009
    V roce 2009 jsme získali první rekordní zápis s Nejdelší Paprikovou klobásou (150m) a v roce 2013 s Nejdelší Pivní grilovací klobásou (187,4 m). Obě jsou zapsané v České knize rekordů.
  • 2013
    V roce 2013 byly první dva naše výrobky (Taliány a Babiččin špek) oceněny značkou Česká chuťovka. Ke konci roku 2023 má už 18 našich výrobků ocenění Česká chuťovka a v posledních dvou letech získali dva naše výrobky ocenění Novinářská chuťovka.
  • 2014
    V roce 2014 byla započata tradice Zabijačkových hodů ve Střešovicích.
  • 2019-2022
    V létě 2019 prošly prodejní prostory ve Střešovicích kompletní rekonstrukcí. V roce 2021 a 2022 proběhla i rekonstrukce části výrobny a jídelny. Firma dnes vlastní jedinou prodejnu a to ve Střešovicích.


Vojtěch Hudera se vyučil řeznicko-uzenářskému řemeslu ve Vlašimi u Antonína Dýrky v letech 1907-1909. Poté nastoupil k panu Václavu Kanderálovi a posléze do obchodu pana Bedřicha Šmakala. Později si společně s Františkem Neradem otevřeli kantýnu na stavbě na Ořechovce a po skončení stavby si založil řeznický obchod ve Střešovicích čp. 42 u pana Tausiga. Později si ve Střešovicích zakoupil vlastní dům čp. 17 a i zde začal provozovat řeznicko-uzenářské řemeslo. (dnešní sídlo firmy Hudera a syn).

Vojtěch Hudera byl rovněž velmi činný ve veřejném životě. Byl předsedou správní rady Břevnovské záložny, předsedou Živnostenské strany a člen Městské rady obce Pražské. Dále se stal předsedou ústředních jatek v Holešovicích a předsedou pražské Jednoty řezníků a uzenářů. V roce 1941 byl zatčen nacisty a tři roky strávil v koncentračním táboře v Gribu. V roce 1946 složil Mistrovské zkoušky.

Po válce byl jmenován předsedou Jednoty řezníků a uzenářů pro Čechy a Moravu a předsedou Svazu řeznicko-uzenářských družstev pro Čechy a Moravu. Dále se stal předsedou zkušební komise mistrovské školy řeznicko-uzenářské a místopředsedou Ústředního svazu čs. řemesla v Praze. Po únoru 1948 byl z této funkce odvolán a v listopadu 1948 mu byly znárodněny jeho živnosti: živnost řeznická a uzenářská a živnost ryby, drůbež a zvěřina. Na to byl přidělen do obchodu se zvěřinou a rybami a později mu práce v oboru byla znemožněna. Mezitím jeho syn Jaroslav nastoupil do funkce vedoucího obchodu Masna v Praze Břevnově na Bělohorské 74 a potřeboval schopného bourače masa, a tak tam jeho otec v 78 letech nastoupil. V závěru svého života se tedy opět věnoval řemeslu, kterému zasvětil celý svůj život. Později se Jaroslav stal vedoucím výrobny uzenin firmy Pramen Maso Praha ve Střešovicích ve ,,svém" domě, který ale nechávalo OPBH chátrat a výrobna byla v roce 1978 zrušena. Jaroslav poté pokračoval jako vedoucí výroben firmy Pramen Maso Praha na Tylově náměstí a ve Vysočanech až do roku 1990. Mezitím již v oboru začal pracovat i syn Tomáš, který měl vystudovanou Střední průmyslovou školu technologie masa a v roce 1986 nastoupil do řeznictví s výrobnou na Václavském náměstí. A tak v roce 1990 bylo jasné rozhodnutí obnovit tradici rodinné firmy.

Jelikož celá ulice ve Střešovicích byla určené k demolici, byl objekt ve velmi špatném stavu. Celá rodina se hned po navrácení pustila s vervou do rekonstrukce objektu. Díky zarputilosti a rychlému jednání Věry, byl tento dům jako první v ulici rodině navrácen. Tomáš přes týden půl roku jezdil na zkušenou do rodinné výrobny v Německu.

V dubnu 1991 se podařilo rozjet vlastí výrobu a prodejnu masa a uzenin. Následovaly další prodejny v Břevnově, Holešovicích a Dejvicích, později restaurace v Břevnově. K prodejně ve Střešovicích přibyla klasická řeznická jídelna. V roce 2006 měla firma 36 zaměstnanců včetně vlastních učňů.

V roce 2007 ukončili svoji podnikatelskou činnost Věra a Jaroslav Huderovi a firma přešla rovným dílem na jejich děti Renatu Zahrádkovou a Tomáše Huderu.

V roce 2007 byly založeny dvě nástupnické firmy Hudera a syn s.r.o. a Hudera s.r.o.. Firma začala rozvíjet i další aktivity, vyhledávat původní rodinné receptury uzenin a zkusit obnovit tradici uzenin dědy Vojty. Tomáš se stal lektorem Pražského kulinářského institutu a podílel se na částech některých jejich knih, Kouzlo kuchyně Čech a Moravy, Velká kuchařka Čech a Moravy, Pražská kuchařka, a v roce 2023 i na nejnovější Sváteční kuchařce.

V roce 2006 se Střešovické taliány dostali mezi 20 finalistů soutěže Jak chutná Praha.

V roce 2009 jsme získali první rekordní zápis s Nejdelší Paprikovou klobásou (150m) a v roce 2013 s Nejdelší Pivní grilovací klobásou (187,4 m). Obě jsou zapsané v České knize rekordů.

V roce 2013 byly první dva naše výrobky (Taliány a Babiččin špek) oceněny značkou Česká chuťovka. Ke konci roku 2023 má už 18 našich výrobků ocenění Česká chuťovka a v posledních dvou letech získali dva naše výrobky ocenění Novinářská chuťovka.

V roce 2014 byla započata tradice Zabijačkových hodů ve Střešovicích.

V listopadu 2018 došlo k vypořádání majetkových podílů ve firmách Hudera a syn s.r.o. a Hudera s.r.o. a Tomáš Hudera se stal jediným vlastníkem obou firem.

V létě 2019 prošly prodejní prostory ve Střešovicích kompletní rekonstrukcí. V roce 2021 a 2022 proběhla i rekonstrukce části výrobny a jídelny. Firma dnes vlastní jedinou prodejnu a to ve Střešovicích.



Uzeniny děláme s láskou

Naše společnost obnovila rodinou tradici v roce 1990 v historickém sídle firmy založené v roce 1924 Vojtěchem Huderou.

Již od počátku klademe důraz na kvalitu, rychlý servis, a dobré obchodní vztahy. V roce 1990 jsme začínali s prodejem masa, výrobou a prodejem uzenin v sídle firmy, kde si i dnes můžete naše výrobky zakoupit. Případně u našich obchodní partnerů.